Verktyg som behövs för metallbearbetning

Om du arbetar mycket med metall och legeringar finns det en uppsättning verktyg som nästan är obligatorisk för att kunna utföra de moment som ofta dyker upp. Den här artikeln försöker ge en rättvis bild över vilken typ av verktyg man behöver, hur dom fungerar & varför det är bra att ha.

Migsvetsar

Bread and butter för mekanikern kanske, men en migsvets (med eller utan gas) behövs inom det mesta där du inte kan eller vill bulta samman metalldelar. En svets håller ofta mycket bättre, rör inte på sig och är mer estetiskt tilltalande än bultar.

En migsvets används primärt inom rostfritt stål, aluminium, koppar och olika legeringar. Det största användingsområdet är reparationer av karrosser och svetsning i tunnmetaller, men man kan även göra lite tyngre arbeten med en migsvets. Ska man dock arbeta med mer konstruktion där flera ton är på tapeten rekommenderar vi istället en MMAsvets eller liknande som är mer lämpat för svetsning i tjockare material. En MMA eller Pinnsvets bränner ofta igenom materialet lite bättre än en mig, vilket ger större hållfasthet, men också generellt fulare fogar som kräver efterbehandling.

Budskapet lyder iallafall: Svetsning i tunnare metaller (5mm osv) Köp en migsvets!

 

Kompressor

om inte bara för att blåsa rent i verkstan efter allt metallspån så är det alltid fördelaktigt att ha en bra kompressor i en verkstad. Vi kan tänka oss applikationsområden inom allt från att blåsa rent gängor, bränslefilter, men också för att driva din mutterdragare eller spikpistol

I normala fall har man en en eller 2 fas stationär kompressor, men om du behöver utrusta en servicebil eller behöver tryckluft som kan flytta på sig rekommenderar vi istället en 12v kompressor. Faktum är att du kan få nästan samma prestanda på en 12volts maskin som på en normal stationär kompressor om man köper rätt märke och modell.

Ultraljudstvätt

Här har vi grejer! Hur många förgasare har du pillat isär för att göra rent förgäves? med en ultraljudsmaskin kan du tvätta allt från motorblock till bränslefilter, förgasare eller smådelar på ett effektivt sätt. grejerna blir rena under tiden som du frigör tid till annat som behöver göras i verkstaden. Om du utför mycket service menar vi att en ultraljudstvätt är helt rätt investering.

 

Industridammsugare

Inom det här segmentet finns det en hel del att välja mellan. En bra industridammsugare ökar dock både effektiviteten, luftkvaliteten och trivseln för dina anställda och dom som vistas i din verkstad eller ditt garage. Det du behöver fundera på innan du köper en industridammsugare är vad den ska användas till. Behöver du t.ex. suga upp vatten ur trånga utrymmen kanske en våtdammsugare är mer lämpligt, medans om du ska suga upp metallspån och fint damm i en verkstadslokal så kan en kraftig industridammsugare med ordentligt filter vara värt varenda krona.

Spärrnyckelsats

Det finns tillfällen där bultning är det enda rätta, men har du tänkt på hur jobbigt det är att dra en bult vid en 90 graders vinkel på tex plattjärn? man slår fingrarna, slinter och om man har tur klarar man sig undan utan skador, du kommer heller inte åt med en mutterdragare, så vad gör man? En spärrnyckelsats med många tänder (kuggar) löser problemet åt dig. Du kan då dra åt trångt sittande bultar utan att behöva justera hela tiden. Det finns faktiskt tom ledade spärrnycklar för specialister som ytterligare förenklar arbetet åt dig.

Givetvis finns det mycket mer verktyg än det här som vi önskar oss, men just det vi nämt här känner vi ändå utgör en väldigt betydande del av vad en metallarbetare behöver ha i sin arsenal. Stay tuned for more!

 

Gör en bilrekond Göteborg – det här behöver du tänka på

Något som blivit mäkta populärt är att utföra rekonditionering på massor av olika produkter. När det gäller bilen, kallar man […]